Parsapiirakka (gluteeniton)


Parsasesonki on parhaillaan käynnissä, joten ajattelin kokeilla parsapiirakan tekoa. Tarve oli tehdä vehnätön ja gluteeniton parsapiiras.

Löysin kaupasta ainakin itselleni uuden ja tarkoitukseen sopivan jauhoseoksen - gluteenittoman jauhoseoksen, joka oli valmistettu pelkästään gluteenittomasta kaurasta sekä perunajauhosta (Kotimaista-sarjaa). Jos haluat tehdä pohjan vehnäjauhosta, voit valmistaa sen esim. kasviskinkkupiirakan pohjan ohjeella. Löydät sen täältä.

Huuhtele parsat kylmällä vedellä, ja leikkaa tai napsauta tyviosan kova pää pois. Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, ellei kuori tunnu erityisen paksulta. Jos kuorit, helpoiten se onnistuu perunankuorimaveitsellä. Sopiva keittoaika parsalle on n. 3 min, nuppuosille rittää 2 min. Näin parsa ei keity ylikypsäksi.
 

Täytteen reseptin muokkasin Valion parsapiirakan ohjeesta. Homejuustomurua saat kätevästi kokonaisesta pakastetusta homejuustosta: Pakastan usein homejuustoa n. 50 g palasissa. Otan palasen huoneenlämpöön vähän ennen käyttöä, jolloin juusto ehtii sopivasti lämmetä mutta on vielä sen verran kohmeessa, että siitä on helppo murustella käsin juustomurua suoraan paistoksen päälle.

Gluteeniton parsapiirakka (vuoka ø n. 25-26 cm)

Ainekset

pohja:

100 g               voita tai margariinia
100 g (n. 1 dl) turkkilaista jugurttia
n. 4,5-5 dl       gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl                suolaa
(1-2 rkl            vettä)

täyte:    

n. 400 g          tuoretta parsaa; 1 l vettä 1/3 tl suolaa keittämiseen
200 g              maustamatonta tuorejuustoa (15 % rasvaa)
2 dl                 kuohukermaa
2                     kananmunaa
1                     sitruunan raastettu kuori
ripaus             valkopippuria
50 g                homejuustoa 

rasvaa vuoan voiteluun

Valmistus

  1. Nypi rasva, jugurtti, 4 dl jauhoja ja suola tasaiseksi muruksi. Lisää jauhoja, jos taikinamassa on liian löysää. Lisää vesi tunnustellen, onko tarve 1 vai 2 rkl. Taikina on valmis, kun se tuntuu juuri ja juuri kiinteältä eikä tartu kovasti käsiin.

  2. Siirrä taikina peitettynä jääkaappiin odottamaan.
  3. Huudo parsat kylmällä vedellä. Napsauta tyviosan kova osa pois. Kuori ainoastaan puisevan oloiset parsan varret - muuten ei tarvitse kuoria. Kuoriminen onnistuu helpoiten perunankuorimaveitsellä heti nuppujen alapuolelta tyveä kohden.
  4. Paloittele parsatangot n. 3 cm paloiksi - laita nuppuosat erilleen.

  5. Keitä vesi, lisää suola kiehuvaan veteen sekä parsan varren palaset. Kun vesi alkaa kiehua, keitä 1 min. ja lisää sen jälkeen nuppuosat mukaan. Keitä vielä 2 min. Kaada vesi pois.
  6. Laita uuni lämpiämään n. 200 asteeseen, voitele vuoka/käytä leivinpaperia ja taputtele taikina vuokaan. Jätä reunoja. Jos taikina tuntuu jäykältä taputella, kaulitse taikinaa ensin leivinpaperin päällä, siirrä se paperin kanssa vuokaan ja asettele reunat.

  7. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja esipaista uunin alaosassa n. 15 min.
  8. Valmista sillä aikaa täytettä: Pese sitruuna hyvin mahdollisimman lämpimällä vedellä, kuivaa ja raasta kuori.

  9. Sekoita kuohukerma, tuorejuusto ja kananmunat keskenään. Lisää sitruunankuori sekä ripaus valkopippuria mukaan. Sekoita.
  10. Asettele parsan palaset esipaistuneen piirakan päälle.

  11. Valuta täyteneste piirakan päälle ja lisää vielä parsanpaloja ja nuppuja. Voit jättää muutaman nuppupalan jemmaan ja lisätä ne vasta valmiin piirakan päälle.
  12. Murustele päälle homejuustoa.

  13. Paista piirakkaa n. 200 asteessa n. 25-30 min. kauniin väriseksi. Tarjoa hyvin jäähtyneenä.


hakusanat: gluteeniton ihana helppo pyöreä hyvä juusto parsapiirakka piirakka piirakat omiksi kiloiksi omiksikiloiksi suolainen piirakka parsa sitruuna homejuusto leivonta resepti kasvisruoat lihaton
 
 

Kommentit

Suositut tekstit