Mangorahkakakku (myös gluteeniton versio)

 


Raikas juustokakkumainen ja raikas mangorahkakakku on ollut meillä yksi juhlien suosikkikakuista.

Pohjaksi teen paipohjan, joka on helposti toteutettavissa myös gluteenittomana eikä häviä maussa tai koostumuksessa yhtään vehnäjauhoista tehdylle paipohjalle. Päinvastoin! Toki voit valmistaa pohjan erikoisvehnäjauhoistakin tai käyttää keksipohjaa, niin kuin monessa vastaavassa ohjeessa on tehty. 

Keksipohja syntyy esim. digestive-kekseistä 200g ja sulasta rasvasta 75g.

Täytteen ja päällisen ohjeen olen mukaillut MyllynParhaan mangojuustokakun ohjeesta. Valitse laktoosittomat maitotuotteet, jos haluat kakusta täysin laktoosittoman.


Mangorahkakakun voit huoletta valmistaa pakasteeseen etukäteen. Tämä helpottaa paljon silloin, kun on tulossa isommat juhlat, ja valmisteltavaa on juhlia edeltävänä päivänä paljon: Tee kakku ohjeen mukaan ilman päälliskiillettä. Pakasta kakku vuoassa ja ota se jääkaappiin sulamaan pari vuorokautta ennen juhlia. Päälliskiilteen voit valmistaa n. vrk ennen kakun tarjoamista. (Pakastaminen kiilteen kanssa onnistuu myös, mutta päällisen kiilto himmenee pakkasessa.)

 

Mangorahkakakku (~24 cm)

Ainekset

pohja:

100 g voita tai margariinia
2 rkl   sokeria
2        keltuaista
2 dl    gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper finmix)
1 rkl   perunajauhoja
1 tl     leivinjauhetta 

täyte:

6        liivatelehteä
1/2 dl mangotölkin lientä
1 tlk   säilykemangoa (n. 425g/225g)
300 g maustamatonta rahkaa
1 dl    sokeria
1 tl     vaniljasokeria
1/2 dl sitruunan mehua
4 dl    kuohukermaa

päälle:

3 tlk   lastenruokasosetta (esim. Semper tai Piltti)
4        liivatetta

koristeeksi esim:
kermapursokkeita ja hopeakuulia
tai
mieleisiä karkkeja ja suklaanpalasia
tai 
syötäviä kukkia
tai
marjoja, hedelmiä

Valmistus

  1. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.

  2. Erottele keltuaiset valkuaisista ja lisää keltuaiset vaahtoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi taikinaan.
  4. Laita taikina jääkaappiin hetkeksi jäähtymään (n. 15 min).
  5. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
  6. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjaa vähän isompi paperi ja taputtele/kauli taikina siihen (pohjalevyn kokoiseksi).

  7. Pistele haarukalla ja paista 200 asteessa enemmän uunin alaosassa n. 16-20 min. kauniin väriseksi.

  8. Anna jäähtyä.

Täyte:
  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 min. ajaksi.
  2. Nostele mangoviipaleet siivilään varovasti hetkeksi valumaan, ota liemi talteen.
  3. Soseuta mangoviipaleet esim. sauvasekoittimella. Halkaise sitruuna, puserra mehua (=1/2 dl).
  4. Vuoraa puhtaan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja aseta paipohja varoen paikoilleen.

  5. Mittaa rahka, sokeri ja vaniljasokeri samaan astiaan ja sekoita. Mittaa 1/2 dl mangotölkin lientä kattilaan kuumentamista varten (voit kuumentaa liemen myös mikrossa sopivassa astiassa).


  6. Kuumenna mangoliemi kiehuvaksi ja sekoita puristetut liivatelehdet joukkoon.
  7. Lisää liivateseos nauhana rahkaseoksen joukkoon, lisää soseutettu mango sekä sitruunamehu. Sekoita varovasti.

  8. Vaahdota sitten kerma ja yhdistä rahkamangoseos varovasti siihen.



  9. Kaada rahkamangoseos paipohjan päälle vuokaan, tasoita ja siirrä jääkaappiin hyytymään.

Päällinen: 

Kun täyte on hyytynyt kunnolla, valmista päällinen:
  1. Liota päällisen liivatteet kylmässä vedessä 10 min. 
  2. Yhdistä sillä aikaa mangososeet yhteen astiaan, ota soseesta n. 1/2 dl erikseen lasikulhoon.

  3. Kun liivatteet ovat lionneet, kuumenna 1/2 dl mangososetta mikrossa (n. 40 s. "täysillä") kuumaksi, lisää puristellut liivatteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Valuta liivateseos nauhana mangososeen joukkoon.


  4. Valuta mangoliivateseos rahkatäytteen päälle tasaisesti. Anna hyytyä jääkapissa vähintään seuraavaan päivään.


Ennen tarjoilua irrota irtopohjavuoan reunat kakusta varoen. Voit auttaa reunojen irtoamista isolla veitsellä: kuumenna veitsen terää kuumassa vedessä ja pyöräytä veitsellä kakun ja reunan väli.
Koristele kakku haluamallasi tavalla. 


Mangorahkakakun voit päällystää esim. kermaruusukkeilla, suklaalla,...


hakusanat: mango rahka sitruuna mangokakku mangorahkakakku gluteeniton juustokakku hyvä mango rahkakakku mangojuustokakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi pääsiäinen äitienpäivä valmistujaiset ylioppilasjuhlat juustokakut kakku kakut leivonta resepti


Kommentit

Suositut tekstit